DE ZIJDEROUTE:
ROADTRIP OM NOOIT TE VERGETEN

Vandaag tippen we je een minder voor de hand liggende, maar fantastische roadtriproute: de Zijderoute (of Silk Road), waar je letterlijk in de voet-, euh... karresporen treedt van de handelaars uit lang vervlogen tijden.

Wat is de Zijderoute?

Hoewel de naam misschien doet vermoeden dat het om één verbinding gaat, was de Zijderoute in feite een netwerk van karavaanroutes door Centraal-Azië. Langs die routes werd handelgedreven tussen China en Oost-Azïe aan de ene kant en het Midden-Oosten en Middellandse Zeegebied aan de andere kant. Tijdens de middeleeuwen nam de handel over land steeds meer af en verplaatste zich naar zeetransporten. De route dankt zijn naam aan de vele kostbare goederen die via de route vervoerd werden, waaronder zijde uit het oosten. Maar de route zorgde er ook voor dat opvattingen, ideeën en culturen verspreid geraakten. De impact van de Zijderoute op onze geschiedenis en hedendaagse cultuur is dus niet te onderschatten.


En vandaag?

Ondanks een plekje op de Werelderfgoedlijst van UNESCO, is de Zijderoute dus geen duidelijk afgebakend traject. Maar je kan het traject natuurlijk in grote lijnen wel volgen. Het hele traject (ongeveer van Xi’an in China tot Istanbul) afleggen gaat alleen wanneer je genoeg tijd ter beschikking hebt, want dan spreken we over meer dan 8000 km. Maar je kunt natuurlijk wel delen van de route meepikken.

De Chinese Zijderoute door Westelijk China (Urumqi-Xi’an). Een route die je deels met de nachttrein kunt afleggen en waarop je niet alleen tal van historische schatten, forten en kloosters tegenkomt, maar ook het befaamde terracottaleger een bezoek kunt brengen.

Sinkiang in China, langs de Zuidelijke Zijderoute (Kashgar-Turpan). Een interessante uithoek van China waar je de Oeigoeren aantreft, een Turks volk dat vooral hier gevestigd is. Laat je betoveren door oude stadjes, bazaars en prachtige woestijngebieden.


Kirgizië (Bishkek-Kashgar (China)). Proef van het nomadische leven van weleer, terwijl de meest adembenemende berglandschappen de revue passeren. Een topper voor wie een paar dagen z’n bergschoenen wil aantrekken.

Centraal Azië: Oezbekistan en Turkmenistan (Tashkent-Merv). Een route die barst van de architecturale hoogtepunten en woestijnsteden die zo uit een sprookje lijken te komen

De Pamir Highway (M41) door Tadzjikistan en Kirgizië (Dushanbe-Irkesthtam). Een van de meest scenische bergroutes wereldwijd. Een pareltje dat een deel van de noordelijke Zijderoute volgt.